Monday, January 31, 2011

Krisis Di Mesir Keadaan Sebenar Pelajar Malaysia


Saya copy paste (as allowed by the owner) entry ni, mari sebar2kan....boleh juga dptkn the latest update from krisismesirnasibrakyatkita.blogspot.com..yati, aku rasa ko mesti nak follow jugak 

[Terkini] Krisis Di Mesir Keadaan Sebenar Pelajar Malaysia @NajibRazak


Bila baca balik rentetan kejadian yang berlaku di Mesir sekarang ni, aku rasa sangat kesian kepada pelajar di sana. Aku faham sangat situasi mereka dan aku rasa apa yang mereka alami sekarang berpuluh kali lebih teruk dengan keadaan di Moscow. Aku juga teringat kepada segelintir pembaca blog.ariff yang juga merupakan pelajar kursus perubatan di Mesir dan juga kawan-kawan seangkatan di MAI ni yang kebetulan menghabiskan masa cuti musim sejuk di sana. Harap mereka semua ni dan seluruh rakyat Malaysia di sana selama.
Inilah nasib pelajar kita yang belajar di luar negara kalau ditempatkan di negara kelas kedua atau ketiga. Aku rasa satu hari nanti kerajaan patut menghentikan daripada menghantar pelajar ke negara-negara yang bermasalah dan hanya menempatkan pelajar di negara maju sahaja. Sebentar tadi aku baru dapat mesej melalui Facebook daripada seorang pelajar Malaysia yang menuntut di Egypt berkenaan keadaan pelajar di sana dan aku rasa mesej ini perlu disampaikan kepada semua supaya kita tahu yang sepatutnya kerajaan kita perlu secepat mungkin menghantar bantuan dan mengeluarkan rakyat kita dari sana.
Salam Ariff, saya Nadia, a student in Egypt.
Ariff, kini saya berada di Malaysia kerana pulang untuk winter break, but when I got home, the condition in Egypt somehow got worse about the Hosni Mubarak thingy. Ramai yang sangka keadaan kat sana adalah okay, mengikut kata Jabatan Penuntut Kaherah Mesir dan Kedutaan Malaysia di sana, but there are parts that they don’t know:
Di tempat saya Mansoura, people got killed on the streets, houses are getting robbed and they are aiming to attack Malaysian students. There are about 6000 prisoners on the streets! Pelajar kita di Alexandria dirogol, airport dibakar dan anggota polis tidak lagi menjalankan tugas mereka.
Kita memohon supaya kerajaan Malaysia memandang serius hal ini. Bukan sahaja di Mansoura, malah di seluruh Mesir keselamatan rakyat kita terancam.
Segala update berkenaan keadaan di sana boleh dibaca melalui blog Krisis Mesir, Nasib Pelajar Kita
Jika ada cadangan di luar sana untuk membantu kami mendapatkan perhatian kerajaan Malaysia, sila hubungi Nurul Nadia Binti Md Zin di 017-3193923
Atau melalui:
Facebook: Nuvul Nadiva Dizavch
Twitter: DyyaDizarch
Blog: Nadia-ism
YM: nadia_mdzin2001@yahoo.com
Please let all Malaysians know about this. I will do the same but I need your help too especially to all the bloggers out there. May Allah save our citizens there.
- Nadia
So what can you do now?
  1. Kalau ada Twitter, retweet this. Aku sengaja mention @NajibRazak dalam tajuk entri supaya everytime orang retweet, akan automatically mention nama dia. Click the retweet button. Lagi banyak, lagi bagus. It show’s that things are really serious there and we care.
  2. Reblog this. Copy paste dan post dalam blog. Time ni memang aku galakkan sangat-sangat untuk korang copy paste.
  3. Share this on Facebook.
source: ariffshah.com

Bimbang Nasib Pelajar Malaysia Di Mesir


video
excerpt from Buletin Utama TV3, 30/1/11 --> by Syazwan and Paan

camne dak2 tu nak makan...gi umah Syazwan arituh tgk bukan derang ade stok makanan byk2 siap2..org bujang..ade je lesap..ade je lesap..syazwan bgtau mama riot tu jadi dekat deret2 kedai yg ade KFC, kedai roti tu sume, which is betul2 kluar dr lorong rumah derang..mmg dekat sgt2..tpt budak2 tu nak beli pape..camne nak turun kalo camtu..and dgr cite masa riot ni gak ade yg org jahat2 amik kesempatan pecah rumah (ade rumah student pmpuan kita dah kena pecah masuk pukul 5 pagi tp Alhamdulillah tak diape2kan)..rumah Syazwan tu cam apartment, satu pintu masuk je bawah tu..mama bgtau guard dah lock for safety..

Moga dak2 tu selamat..

Maher Zain - Insya'Allah (Malay Version)


Untuk Syazwan & kawan2nya,
InsyaAllah, ada jalannya

Sunday, January 30, 2011

Pelajar Malaysia Di Mesir Berkurung



video
excerpt from Buletin Utama TV3, 29/1/11 --> by Syazwan

Hura hara politik di Mesir sgt serius..I'm just worried about my brother..though he sounds relaxed, i think i (and my family) know better kot..haihh..

oih..ko jaga diri elok2..ko simpan je la hasrat nak mkn2 kat Gad tu untuk beberape mggu..duk umah diam2 ok..doa byk2..update2 sll 

p/s1: nape nama ko ilang Nazrul? bukan je IC tak suke nama ko, tv pun tak suke nama ko yg berjela :P

p/s2: nnti dah boleh, contact dian..sian dia..risau abes dah tu..dan mama of coz 

take care k..


Friday, January 28, 2011

2011 Reading Challenge by Goodreads

I was looking for a book widget for this blog, when i found this interesting site (well, interesting for me la!)

It is a networking site but the correlations are basically about books. so you can find ppl discussing the latest best sellers or recommend good books and stuff or join in their activities and such.

As you can see, i have the widget already parked. And notice the "2011 Reading Challenge"?
ahaa..The site is currently having the challenge dan saya tak semena2 pegi masuk, untuk suka2 je, tadek hadiah pon (kot). Just challenge yourself on how many books you'll read in this year. Considering my "tak sempat", I put 10. Mula2 nak letak 12 (sebulan satu buku). Tp xpela, 10 ok la tu :P

As I am currently immersing in Pride & Prejudice, that will be my kick start for this year. Well, i think it will be a good thing, to read seriously again. I do feel that my vocabs & grammar are degrading (semenjak2 kerja ni..hehe), so might as well i polish mane2 yg boleh (tulis pon rojak2, nak polish kemain lg..haha).

Yok kite baca yok!!

Pride and Prejudice - saya suka movie dia, sgt sweet..kisah cinta zaman2 dahulu, zaman2 sopan dn bertata tertib..tp bahasa novelnya sgt berat..saya masih struggle untuk menghabiskannye secara lengah2an :P


Thursday, January 27, 2011

Flight with infant?

I'm alone with Izz today..This is my 7th day kena sakit mata, and my 6th day on MC (oh best la jugak)..Usually i sent izz to his babysitter during the day mcm biasa. But not today, pagi2 babysitter call mintak cuti sbb husband dia accident di pagi hari td (saya pun tatau detail sgt)..so mcm byk urusan, sian lak..

Tgk budak ni, rasa mcm sekejap je dah besar..Tp rasa mcm baru je tgk die lahir harituh..Every single detail was still vivid in my mind..Camne rasa pengalaman mengandungkn kali pertama, melahirkan kali pertama, berpantang kali pertama..

Tp yg plg saya rasa "wah, tabahnye!" ialah pengalaman balik Pasir Gudang dgn izz selepas habis pantang, dan jaga die sendiri selama lebey kurang 5 bulan (starting from izz umur 2 bulan sampai 7 bulan), sbb ayah masa tu kena posting ke KL dn cuma boleh balik weekends je. Mmg mule2 tu siap nangis bile ayah nak balik dah lepas dah hantar PG. Rasa tak keruan sgt..camne nak jaga baby kecik ni sndiri..tp saya sbg seorg yg degil dn keras kepala, cepat2 menabahkan diri..walaupun saya tak ade sedare mara kat sini, at least saya ade kawan2..Alhamdulillah, saya ade Mek yg sudi nak temankan saya..sudi nak bermalam2an kat umah saya..and after a few months, saya dah boleh confident jaga izz sorang diri walaupun Mek takde (cuma saya jd paranoid sket suke bayang bukan2, sbb asik tgk tv cite CSI la, criminal minds la..hoho)..

Sesekali, bile ade peluang, saya ngan izz yg akan balik KL sndiri masa tu..and after a few experience in flight with izz, saya rasa nak jot down sket kat sini..saje, pengalaman for my future referrence..oh, cabaran naik flight dgn izz..berbeza setiap kali!! Tp saya paham skarang..the key is to prepare, prepare,prepare..and basically, 2 kinds: Phisycally & Mentally. Dn saya nak fokuskan dulu tips2 ni untuk short flight (1-3 hours flight) sbb yg ni saya byk pengalaman berseorangan dgn izz (JB-KL, KL-JB)..long flight baru beberape kali dn ade org2 lain sekali masa tu (which made things far easier)..kalo tips2 ni dpt membantu, Alhamdulillah..saya lg suke

Physically - What to pack? 
For me, the most crucial is the handcarry bag, the one you bring in the cabin. Once you have checked your luggage in cargo, there's no way you can retrieve anything right? So, must make sure you have everything you need in the handcarry bag. Now, there's a thin line between properly prepared and bringing too much.  Nervousness had caused me quite a burden during my 1st time flight with izz. Risau sgt nak bawak mcm2 sampai last2 menyusahkan diri sndiri. Beg berat sgt, nak amik barang pun susah dlm beg. After a few times, Alhamdulillah, i think i have got the hang of it..so here goes:

1. Handcarry bag - Whether tote bag or bagpack, size does matter!! I chose the largest one i have, which can  place my purse, handphone, laptop (charger takyah ek, tu masuk cargo jek) & izz's needs as per the followings. Personal preference: Bagpack. Reason: With my heavy laptop inside, it would be lighter to carry a bag on both shoulders compared to a tote bag where you'll put all weight on one shoulder. Unless you own very light lappy la. Dn beg tu ringan2 je kalo boleh..jgn belum masuk brg pape lg, beratnye dah terasa.

2. Milk bottle - 1 clean bottle is enough. Saya biasenye siap2 letak air panas untuk satu sukatan susu izz dr rumah. So, by the time in flight, air tu dah suam and boleh guna

3. Hot water flask - I use the small one, to reduce space needed in the bag. and I put warm water, NOT HOT. So that I can directly pour when needed and dont need to bring extra cool water (and weight!). But be extra caution on international flight policy on bringing liquids. Sometimes they just let you pass when they have been told it is for baby milk. Other alternative, you can request for warm water from the flight attendance [But bear in mind, you may need to prepare your baby's milk while waiting at the waiting lounge]. Again, check the policy.

4. Milk formula - Milk container as shown below is a must! Yg bodo2 tu je, takyah yg canggih manggih tu. Siap2 letak susu ikut sukatan, bile nak pakai, tuang je dlm botol. Save time and hassle!!


5. Diaper - I always assumed 1 diaper for 1-2 hous, plus 1-2 extra. Biasenye letak 5 je trus dlm beg for short flight. Plus his baby bottom balm. Tu je (takyah la nak bawak baby oil la, bedak la, sikat la dlm cabin k). Ok, maybe minyak yuyee, just in case kalo2 dak tu kembung.mane lak nak meracau2 cari minyak angin atas langit tu nnti kn.

6. Baby wipes - A must have. You never know what kind of things you need to wipe. Muntah, muak, susu, makanan, air, peluh, mcm2 la..very handy to have..plus you might need it for diaper change kalo tadek tpt suitable to wash your baby bumps. and sehelai napkin tambahan pun bagus

7. Clothings - 1 ke 2 persalinan dah cukup. Just in case dak tu muntah ke ( I had had that experience having izz on fever and naik flight), air tumpah kat baju ke..I dont know why, ppl tend to bring warm clothings on flight..saya pun camtu gak dulu pk..tp skarang tak lg, sbb tak sejuk langsung..abih2 pun masa kat airport kot sejuk..so saya bawak baju biasa je untuk izz, bukan yg tebal2 pon..and in case extra warmth is needed, i always bring along my shawl..so nak cover diri sndiri + izz pun boleh..

8. Izz's cookies - Great for distracting him off everything else!! (but sometimes this trick didnt work..haihh)

9. Izz's water bottle - Air masak untuk dia minum. botol air kecik je yg siap straw untuk izz, senang sket, tak tumpah2

10. Toys - Untuk distract dia jugak. Small ones, and take them out one at a time, and rotate. Kids have a focus span like a sparrow, they bore easily...small book with large colouful photos is a great idea too.

11. Sweets - For yourself (and maybe for your kid, but small amount only)..This is for take off and landing.

Ok, for point no 11, it is actually to avoid ear pressure you get during take off and landing. Rasa sakit dlm telinga tu, due to pressurized air. It can really hurts your kid too, and the best way to avoid is to promote swallowing. For infant, you can let them swallow their milk or just sucking their pacifier (or in my case, just breastfeed izz)..For older kids, sweets may come into consideration. and of coz, if you are fully bf, then point 2,3 and 4 can be omitted (lg best!!)

Another important thing for me, is to have a seat that provides privacy for me to breastfeed. Really2 important!! (who wants ppl stalking?? yes, i'm a paranoid)..so usually i booked a seat at the last row and sebelah tingkap..hoping that that row would be empty and izz can have extra space for himself and i can bf him with ease..and usually, mmg kosong sbb seat2 depan yg akan dipenuhkan dulu kalo penumpang tak book mane2 seat.

OK, baby stroller..for short flight, i dont think i need it. Kalo perlu bawak, i'll just checked it in the cargo. Tambah lak bile sorg2 dgn izz, mane nak bawak beg, dukung izz, tolak stroller(kalo dtg mood die tanak duduk dlm dtroller la)..kang sampai depan aircraft, nak lipat lg. Some airlines allow you to bring the stroller inside the cabin, some allow it to only be gate checked (again, read the flight policy). But bear in mind jugak, kadang2 stroller boleh rosak mase masuk cargo sbb derang campak2 je skali dgn beg2 lain..so precaution about the stroller beg pun bagus jugak kalo nak bawak).


Mentally - sendiri mau ingat
With kids around, bear in mind, 3 hour flight may need a 6 hours consideration of preparation. The moment you step out of your door, dah kira masa perjalanan. No more last minute check in. Children, tak kesah la umur brape, will slow you down for sure!! Saya suke gakla mentally prepare for the worst trus. At least i wont get alarmed if anything out of ordinary happens. and may still keep my cool (coolnye~~). Plan plan plan..recreate what would happen in your mind during packing, so you wont forget anything (which explains why i always pack things sgt lama berejam2)..and masa flight tu, try to be calm walau tadek org nak tolong..just have faith there's a white light waiting for you at the end of the dark tunnel (haa, that's how you feel having a kid yg dah dpt kaki dlm flight)..haha..now i'm scaring myself plak

Hmm..rasa2nye, tu je kot yg saya perlu ingat everytime naik flight..er, for now. Izz is still an infant according to normal flight policy (infant = under 2 years old). Thus, i dont have to book a seat for himself, yet,..boleh pangku je (tu pun ade bayaran sket)..So okeh lg kalo ummi ade meeting kat kl, nak angkut2 die gak..tp nnti dah 2 taun, alamak, nak bawak dia kena amik 2nd seat and takle claim kat company..hehe..takpela..tu pk kemudian..as for now, bolehle ummi nak guna guideline2 ni untuk diri sndiri (wahahh, buat manual untuk diri sndiri lagik)..die pon masih agak bergantung kat ummi jek gayanye lg so mane boleh jauh2..haha (ke ummi yg bergantung kat izz?? )..eh..ayah camne plak? :P

eh, mcm bebel byk lak kali ni

Saturday, January 22, 2011

that day

arini saye ade byk time for myself
maka saya nak mengarot sket

nampak gamba bawah ni..nampak tak?
ini ialah saya masa kawen
selim melim bukan (erkk..mcm seksi pun ade)
ye..itu lah hasil dr usaha gigih saya cube memuatkan diri dlm baju pengantin yg seumur hidup skali jek eventnye
mase ni berat 49
boleh turun lg sbb saye penah cecah 43, tp rasanye nampak cengkung sgt nnti

nih masa bersanding umah saye

bile tgk skang balik gamba2, rasa..naakkkk
nak balik camtu
skang ni 57, smalam baru timbang (hamik ko aku letak dlm blog, tolong serius sket okeh kali ni)

so that is my resolution
saya serius ni (abg badang saye tau anda baca pastu nnti perli2 manja..haha)

bg support okeh
nak bini cun tak??~~ nada mengugut

tgk gamba kawen atau tunang, saya rasa best sbb saye ni bukan sentiasa cantik
masa2 ni je la dpt rasa camne jadi org cantik (dn rasa jd artis ade org tolong makeupkan haha)
walaupun ade org kate muke jd lain la, make up tebal la, derang tatau betapa saya hargai pengalaman tu
org yg dah hari2 cantik, mmg la tak rasa
saya sepnjang hidup dah biasa jd sekadar wanita berwajah biasa, jarang2 skali mendapat perhatian istimewa (bukan tak bersyukur, tp mmg terbukti pmpuan yg ade kelebihan wajah ni byk advantage bile duduk dlm zaman kite skarang)
ditambah dgn beberape masalah luaran lain, saya mudah rasa rendah diri walaupun dr luaran i kept my head high
and i believe somehow my fluctuating self esteem sometimes effect whatever i'm doing..social life, work, self confidence, etc2..
begitula rapuh saya sebenarnye
cuma saye ni jenis bukan outspoken.. lgpon saye selagi boleh akan cepat2 pk lain bile bende2 camni dtg dlm otak
in fact i think this is the 1st time i'm saying all these outloud (ohh im soo not a twitter person)

haha..tetibe meluahkan perasaan, bende yg mengarot lak tu..lari tajuk
ape la naza..yg penting dalaman okeh!!! (ayat menyedapkan hati)
yg penting en badang pandang tembus sume2 tu :) (ini saye sukee)

berbalik kat gamba
mekasih kat K ann my kazen yg juge make up artist karang kraf..loved your work
tah bile lg dpt rasa camtu :) tadek dah kot nak buat, ingat murah?
(saye rasa post saye ni terbawak2 dek entry2 blog kawan2 saye yg tgh cerita psl wedding zaquan & ayu raudhah la)


moments before becoming mrs badrul amri

so naza
mari letak target
mule 25 hb ni okeh!! (semangat sket sbb hari gaji..wawawawa)



Friday, January 21, 2011

emo

bicara saya berbaur marah kali ini
berkisarkn tentang sikap seorang bos

kenape belum selidik betul2, terus saje kesalahan dijatuhkan
walaupun bukan pd saya, tp kena pada anak buah saya
maka saye rasa sgt hangin hari ni
baru je seminggu tggalkan ofis, balik dah jadi mcm2
saya consider bos tak selidik betul2 sbb dia tak penah nak tanye saye yg immediate superior ni, ape cite sebenarnye

dan kalau tak nak tanye saya sekalipun, wajar ke menjatuhkan hukuman tanpa panggil anak buah saya dn bincang secara private dulu
ini tidak, terus2 announce masa morning briefing, depan sume budak2 ofis lain. siap bgtau ape kesalahan budak tu
apekah???

saya bengang la ni
melibatkan lak 2 org budak saya yg plg laju buat kerja, dn tak penah2 bg masalah kat saya
tuduhan lak tak berasas..malah memalukan budak2 tu
saye geram betul, sape la yg pergi buat laporan palsu (saya ade target dah sbnarnye)
kuang ajar btolla
kang kalo dah start drawing masuk, kalo budak2 ni benti keja, sape nak buat???

saye hangin
serius

Tuesday, January 18, 2011

izz

izz dan stelah seminggu tok mama melayan di waktu siang bile ummi keja

tok: tok mama~~
izz: mammammaaaa

tok: tok abaah~~
izz: bababaaaaa

tok: tok~~
izz: dokk

tok: ummi~~~
izz: mmiii!! (ape..ingat siap nada2 excited tu markah lebih? yg ni ko dh lame buleh, maka senang untuk ko ye..:P)

tok: ayaaah~~
izz: yayayaya (kuhik kuhik kalo pasni izz masih panggil ayah die "mmmimmi" lg as he always did, abess aaa..haha)


yg best, bile izz gi kat tangga, looked up and said"naa!!!"..
die panggil maksu ainaa die..die dengar org lain panggil gitu la tu


ummi lak byk kali dh ni train suh ckp susu

ummi: ssuuusssuuuuu
izz: sssssjuuujuuuu (depan je bunyi s) huk

ummi tak nak ckp pelat2, tanak dia ikut2 pelat2, but now i can see that is baby's natural behaviour..eventhough he understand the real word i was saying, he sometimes repeated it in his own style or words..but we as parents must keep on encouraging him by not following his style, and let him follow the correct pronunciation

ummi: izz..jom makan
izz: maammm

ummi: izz, mane tempat yg sakit?
izz: bii!! (sambil tunjuk luka kat lutut. kalo ummi tanye mane bii, die blurr tak faham)


but he obviously in the level where he loves to repeat whatever he heard, even things that are not meant for him

tok mama membebel (dgn nada sedikit kuat dn berbaur perli) : ainaa ni bla bla bla bla bla bla bla..kalo suruh masak!!!
izz: sak!!!
(*_____*)


p/s: 2 days & we'll be home..we miss you ayahhh (ke ummi yg miss??)

Monday, January 17, 2011

geram

tadi:

saya rasa sgt marah
saya rasa meluap2 dah ni
saya bengang betolla!!!!

tergaruk2 izz tido
tak tenang langsung die

nyamuk bongok!!

|mode meroyan, killer instinct|

skang:

padan muke ko nyamuk kena asap ridsect
tp izz masih lagik tergaruk2
masih rasa marah sket

|mode meroyan, tp dah kembali menjadi ibu normal|

Saturday, January 15, 2011

naik komuter berejam2

i am at shah alam since last wednesday
attending the kick off meeting for my telecomm package for the project i'm currently involved in
quite tiresome i might say
as my team had to cover every subsystem and every equipment in the whole package
and there are many subsytems
patutnya dpt keja halfday je jumaat sbb kat KL office mmg gitu, tp abis meeting pun dah 4 pm

balik je td, dgn blum lunchnye lg, i straightaway went to klcc
1) to have lunch as suddenly i craved the beef lasagna at the foodcourt
2) to continue reading Pride & Prejudice by Jane Austen that i brought from home

i accidentally found the book kat bilik bawah kat umah, sape punye tah
alang2 tgh bujang nih bad kena tggal kat pasir gudang sampai khamis depan, nak baca la
i have always been a reader since my early age
i know,, it's a typical hobby, boring stuff.. nonetheless i just love a good read, and it never bores me
but since becoming a mom, i dont have much time for myself, i mean not as much as before

bye bye leisure time, bye bye sleeping until high noon, byebye novel reading and meals skipping, byebye laziness, byebye spontaneity, byebye japanese & korean drama series, byebye selfconsciousness, byebye mcm2

but it's worth it, as with those byebyes, i can welcome izz :)

the point is, sbb balik kg, boleh bg mama jaga izz kejap, i finally had some time to read again
the P&P was quite nice, but i had to slow my pace
they are using heavy language, pening nk paham

contohnye
"A conversation beginnning with his parsonage-house, and leading naturally to the avowal of his hopes that a mistress for it might be found at Longbourne, produced from her, amid very complaisant smiles and general encouragement, a caution against the very Jane he had fixed on"

somebody translate plss...feeling a bit clueless here and there

but
considering that i really like the movie, saye gagahkan juge membaca walaupun byk kali rasa nak give up
bende yg jarang2 berlaku bile dah start bukak novel
lgpon, i have until next thursday to finish em sbb meeting lagi
might as well kill all those boredom in komuter and lrt everytime i'm off to and back from work

heh
dr student sampai engineer, saye masih asik2 naik komuter lrt



Monday, January 3, 2011

ek? soo?

dah tukar daa layout
suke sbb everything feels related to me

burung tu reminds me of izz ckp "bird! bird!" dah boleh ckp bird dgn ball dgn betol skang die
bunga2..saye la tu, pmpuan pun kann..mestila suke
coffee..i love coffeeeeeeeeeee saye suke gi mekdi pagi2 di waktu mc atau cuti, makan hotcakes and butter and maple syrup and hash brown and coffee berdua dgn izz..sambil2 baca newspaper, sambil2 ajar izz makan using the fork and knife (plastic la tapi)
heart..saye kekadang jiwang kekadang ganas,erk
notepad..i'm a writing freak sgt suke nk jot down, even nak pack brg pon kdg2 list down siap2 ape nk sumbat dlm beg

sekian sesi iklan